foo

Nieuwsarchief

Het Perspektief Nieuwsbrief mei 2016

In deze nieuwsbrief treft u de volgende onderwerpen aan:

  1. Energie-investeringsaftrek is verhoogd naar 58%
  2. Motorrijtuigenbelasting op een bestelbus
  3. Is het een probleem voor u dat de VAR is verdwenen
  4. Een fraaie tool van de belastingdienst om te bepalen of u ondernemer bent of niet

Mocht u vragen hebben over een van de onderwerpen neem dan gerust contact met ons op!

Team Het Perspektief


Energiezuinig investeren
In 2016 is de fiscale beloning voor het investeren in energievriendelijke bedrijfsmiddelen nog interessanter voor u geworden!

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw eigen portemonnee. De fiscus beloont u met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Het percentage dat u af mag trekken van uw fiscale winst is namelijk verhoogd van 41,5% naar 58%.

U kunt bij energievriendelijke bedrijfsmiddelen denken aan HR-glas voor uw bedrijfsgebouw, ledverlichting, een warmtepomp, HR-luchtverwarmer of een besparingssysteem voor verlichting. Benieuwd voor welke bedrijfsmiddelen u de EIA aan kunt vragen? Vraag bij Het Perspektief de Energielijst 2016 aan.

Tip: De EIA kan samengaan met de KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) en kan voordeel opleveren tot wel 86% over het belastingtarief van de investering. Bijvoorbeeld:

U investeert in 2016 voor 5.000 euro (bruto) in energiezuinige bedrijfsmiddelen. 58% hiervan is aftrekbaar voor de EIA (= €2.900) en 28% van €5.000 is aftrekbaar voor de KIA (= €1.400). Bij elkaar opgeteld is dit €4.300. Betaalt u vennootschapsbelasting? Dan is de berekening als volgt: met 25% van €4.300 is het fiscale voordeel: €1.075. Uw netto-investering wordt hierdoor: €3.925.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw (toekomstige) energiezuinige investeringen? Maak een afspraak bij Het Perspektief! Wij adviseren u graag en kunnen uw aanvraag voor de EIA en KIA verzorgen. Deze aanvraag moet binnen drie maanden na de investering ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Kom langs voor een inspirerend gesprek! Maak een afspraak via (013) 513 3729 of info@hetperspektief.nl


Uw bestelbus: zakelijk, privé of beide?
Producten of materialen vervoeren, van A naar B rijden, bestellingen afleveren: een bestelbus is voor veel ondernemers onmisbaar. Maar ook privé rijdt uw luxe bestelbus erg comfortabel. Privé of zakelijk rijden: Wat levert u fiscaal het meeste op? Vaak is zelfs een fiscaal interessante combinatie mogelijk!

Privé of zakelijk rijden? U moet rekening houden met het bijtellingspercentage, de verwachte jaarlijkse kosten van de auto en het aantal kilometers dat u zakelijk en privé gaat rijden. Een nieuwe bestelbus kunt u beter zakelijk rijden. De kosten daarvan zijn hoog, waardoor ze opwegen tegen de bijtelling. Bij een oudere bus is het declareren van kilometers aantrekkelijker. De bijtelling wordt namelijk gebaseerd op de oorspronkelijke cataloguswaarde en blijft dus ook voor oudere auto’s hoog.

Motorrijtuigenbelasting
De motorrijtuigenbelasting (mrb) is echter voor een zakelijke auto aantrekkelijker. U betaalt als ondernemer minder wegenbelasting, dan als particulier.

Voorbeeld
U rijdt een bestelauto (van 1200 kg) met dieselmotor.
Rijdt u particulier? Dan betaalt u €988,- aan motorrijtuigenbelasting op jaarbasis.
Rijdt u als ondernemer? Dan betaalt u €300,-
En: hoe zwaarder uw auto, hoe groter het verschil!

Voorwaarden
Om met uw bestelauto in aanmerking te komen voor het mrb-tarief voor ondernemers moet u voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • U bent ondernemer voor de btw en heeft een btw-nummer
  • Zowel de auto als het btw-nummer staan op uw naam
  • U gebruikt de auto voor minimaal 10% voor uw onderneming

TIP: Check welk bedrag aan motorrijtuigenbelasting de fiscus u oplegt. U moet als ondernemer automatisch in aanmerking komen voor de lagere mrb-tarief, maar in de praktijk gaat dit niet altijd goed. Wij helpen u graag bij deze check.

WIST U DAT U…

…uw bestelbus voor de motorrijtuigenbelasting zakelijk mee kan tellen, maar voor de inkomensbelasting privé kunt rijden? Wij vertellen u hier graag meer over!

Neem contact met ons op via (013) 513 3729 of info@hetperspektief.nl

 


VAR weg? Geen paniek!
Op 1 mei hebben we de VAR gedag gezegd. De VAR gaf opdrachtgevers de zekerheid dat ze geen loonbelasting en premies af moesten dragen over de vergoeding van de opdrachtnemer. In plaats daarvan kunnen ondernemers en opdrachtgevers nu werken met modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten zijn er voornamelijk om helderheid te verschaffen in ‘twijfelgevallen’. Is een opdrachtnemer namelijk overduidelijk werkzaam als ondernemer, dan hoeft hij of zij niets te doen. De Eerste Kamer geeft de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Tot 1 mei 2017 zal de Belastingdienst wel controleren, maar zeer terughoudend zijn met boetes en naheffingsaanslagen. Onzekerheid en angst is dus niet nodig.

Wilt u weten of u als ondernemer wordt gezien voor de Belastingdienst? Lees dan het artikel hieronder.


De online ondernemerscheck
Bent u ondernemer voor de Belastingdienst? Check het met de online ondernemerscheck: www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl. Aan de hand van een vragenlijst, verdeeld over vier thema’s controleert deze test of u aan de fiscale voorwaarden voor het ondernemerschap voldoet. De thema’s (zelfstandigheid, continuïteit, ondernemersrisico en omvang van het bedrijf) zijn voorzien van heldere informatie en bij elke vraag vindt u diverse duidelijke voorbeelden. Na de test zie u of u waarschijnlijk wel of niet fiscaal als ondernemer wordt gezien. De ondernemerscheck geeft geen glasharde zekerheid over de vraag of u fiscaal ondernemer bent, maar wel een indicatie. De test geeft aan waar uw ‘zwakke punten’ zitten. Past u uw bedrijfsvoering op deze punten aan, dan kunt u zich wellicht wel als ondernemer kwalificeren. Als ondernemer kunt u van veel fiscale voordelen profiteren, die u misloopt als de Belastingdienst u niet als ondernemer ziet. Bij het Perspektief leveren wij u tips en tricks, zodat u als ondernemer sterk staat. Daarnaast zijn we op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving, ondersteunen we u bij kwartaal- en jaaraangifte en zorgen we dat u profiteert van alle ondernemersvoordelen.

Tip: lees ook onze eerdere artikelen over ondernemen in de Perspektief Nieuwsbrief van April 2016.

Wilt u meer weten? Dan kunt u altijd contact opnemen met Het Perspektief. Wij helpen u graag verder als ondernemer en kunnen u adviseren over fiscale voordelen en bedrijfsvoering.

31-03-2017

Van VAR naar DBA… naar huis?

Hoe zit het nu écht? Wat is er gebeurd met de VAR? En wat is het nut van een modelovereenkomst? Wat is het doel van de Wet DBA? Waarom zijn opdrachtgevers huiverig om zzp’ers in dienst te nemen? En wat kunt u als ondernemer doen?

Lees meer

05-12-2016

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als ondernemer heeft u recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als u investeert in bedrijfsmiddelen voor een bedrag tussen € 2.300 en € 311.243. Er geldt een minimum investeringsbedrag per bedrijfsmiddel van € 450.

Lees meer

05-12-2016

Ondernemer of hobbyist?

Wanneer is iemand ondernemer? En wanneer een hobbyist? Het is voor de Belastingdienst vaak een grijs gebied. Bij welk aantal opgeknapte fietsen die verkocht worden via Marktplaats wordt een hobbyfietsenmaker een echte ondernemer?

Lees meer